Steyger

Autobedrijf Steyger, al 60 jaar service en deskundig onderhoud met een glimlach

Automonteur René Houkes en zijn zwager John Poulissen namen regelmatig samen deel aan een ‘Carbagerun, ‘hoe zou het zijn om zelf een garage te hebben, fantaseerden zij eens tijdens één van de lange ritten. Al brainstormend kwam van het één het ander en toen bleek dat er in Voorschoten een garage te koop stond, werden de dromen werkelijkheid. In 2017 namen broer en zus René Houkes en Tanja Poulissen-Houkes, met hun respectievelijke echtgenoten John en Simona, garage Steyger aan de Leidseweg in Voorschoten over van Leo en Wilma Steijger.

Dit jaar vieren zij het 60 jarig bestaan van de garage, want het is in augustus precies 60 jaar geleden dat Jan Steijger de voormalige ‘Melkinrichting’ aan de Leidseweg 422 kocht om er een garage te beginnen. Jan Steijger had voor die tijd een garage in Delft en in Friesland en was al in 1949 lid van de BOVAG. Na de overname door Jan Steyger is het pand diverse keren verbouwd en is de garage steeds opnieuw uitgebreid en met zijn tijd meegegaan. In de garage zijn auto’s onderhouden van in 1963 de Volkswagen Kever, en de Fiat 1300 tot nu in 2023 zelfs de Tesla model Y.

 

Oprichter Jan Steijger overleed in 1980 en nadat het pand een aantal jaren verhuurd is geweest, besloot zijn zoon Leo en echtgenote Wilma Steijger het garagebedrijf te heropenen. Voor de receptie ter gelegenheid van de opening had Leo Steijger het enige prototype van de Morgan naar Voorschoten gehaald  Morgan besloot toch met de klassieke lijn door te gaan waardoor er maar een prototype was..

Morgan

Heel vroeger stond er nog een benzinepomp bij de garage en menig klant kwam niet alleen om te tanken of voor de reparatie van zijn auto maar ook gezellig even binnen om rond te kijken tussen het aanbod occasions en voor een praatje dat natuurlijk altijd over auto’s ging. Want, in die tijd was een auto nog een hobby, een bezit dat je koesterde en waar je heel trots op was. Op zaterdag werd de auto gewassen met een emmer sop en menig auto werd twee keer per jaar opnieuw in de was gezet. Niet voor niets heette destijds de occasionshow bij het Wedde ‘de Heilige Koeienmarkt’.

 

Autobedrijf Steyger stond in Voorschoten altijd al bekend als heel laagdrempelig en servicegericht, dat is zo gebleven toen broer en zus Houkes met hun echtgenoten in 2017 het autobedrijf van Leo en Wilma Steijger overnamen. Geen wonder dat je op de website klantenvertellen.nl leest: ‘Steyger denkt niet in verdienmodelletjes, maar een zo goed mogelijke oplossing voor de klant’ of 'Prettige ontvangst, goede uitleg van de te bieden service. Correct gebeld over al dan niet uit te voeren extra reparaties.

Tankstation

De naam Autobedrijf Steyger ontstond 60 jaar geleden, maar er is sindsdien heel veel veranderd. De techniek nam grote sprongen, ‘ik ben als 16 jarige als leerling in het garagebedrijf begonnen en heb mij sindsdien constant bij moeten scholen’, vertelt René Houkes, de huidige mede-eigenaar. ‘Hoewel ik nog steeds het liefst tot de knieën in het vet sta en met de handen onder de olie met een schroevendraaier onder de motorkap zou sleutelen, ben ik er ook trots op dat wij nu met de meest geavanceerde techniek kunnen werken.

Tegenwoordig lezen wij storingen uit met de Bosch apparatuur en is er zoveel digitaal onder de motorkap dat het werk er totaal anders uitziet. Dat betekent dan ook dat onze monteurs, net als ik, regelmatig bijgeschoold worden zodat wij alle technieken beheersen. Daarnaast heb ik een opleiding tot leraar gevolgd, zo kan ik mijn kennis en ervaring altijd nog op een andere manier delen.

Het werk is dan wel veranderd maar de passie is gebleven en ook de wil om alle ontwikkelingen op de voet te volgen. Zo onderhouden wij nu ook elektrische auto’s en konden de klanten vroeger aan de Leidseweg aan de pomp benzine tanken, tegenwoordig hebben wij ook een laadpaal op ons terrein. Naast de ontwikkelingen in de garage is er ook op het gebied van de bedrijfsvoering veel veranderd. Tanja, zus van René en mede-eigenaar van het autobedrijf, is verantwoordelijk voor de administratie en organisatie, wat Jan  Steijger vroeger allemaal handmatig moest doen, doet zij nu allemaal op de computer, we heten dus nog Steijger maar het verschil met vroeger is wat dat betreft dus heel groot’, vertelt René.

Administratie

Autobedrijf Steyger is niet alleen een vertrouwd adres voor het onderhoud van auto's, 'wij hebben ook occasions staan', vertelt René, en wil iemand informatie over een auto die zij  elders willen aankopen, dan staan wij altijd klaar met advies of een aankoopkeuring. Ook kan er een Bovag autoverzekering of Bovag pechhulp worden afgesloten.

 

Autobedrijf Steyger organiseert al jaren de Ladies Day. Na het twee jaar wegens corona overgeslagen te hebben, hebben wij afgelopen zomer de organisatie weer opgepakt, vertelt Tanja. Niet alleen een gezellige bijeenkomst maar ook heel nuttig, want ook de dames moeten hun ‘mannetje’ kunnen staan als zij opeens met een lekke band langs de weg staan. Wij geven workshops, er staan ondernemers uit de regio met “kraampjes” en er zijn leuke attenties voor de bezoekers’.

Onlangs is het bedrijf weer helemaal verbouwd, ‘wij besloten om ook elektrische scooters te gaan verkopen en onderhouden’ vertelt Tanja, aan ons klantenbestand is nu een hele nieuwe jonge generatie toegevoegd. Voor ons een teken om ook de uitstraling van de receptie meer eigentijds te maken. In de vernieuwde receptie zal op zaterdag 2 september 2023 van 15.00 tot 17.00 uur de receptie voor onze relaties plaatsvinden en tot september 2023 ligt er voor onze klanten een lekkere verrassing klaar!

 

AutoCrew auto in goede handen

Uw auto is bij AutoCrew in goede handen